НКРЕКП визнали неконституційною: суд ухвалив скандальне рішення

Конституційний суд визнав неконституційними низку положень закону “Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг”.

Як зазначено в матеріалі “Дзеркала тижня”, в справі, яка розглядалася за поданням 46 народних депутатів, КС вирішив, що НКРЕКУ була створена у неконституційний спосіб, її статус і спосіб формування не відповідають Конституції.

КС визнав, що утворивши НКРЕКУ своїм указом, президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень, оскільки повноваження президента вичерпно визначені Конституцією, яка не передбачає його права утворювати такі органи. Так само закон не наділяє президента правом призначати і звільняти членів НКРЕКУ.

Крім того, КС вирішив, що визначений законом статус НКРЕКУ не відповідає Конституції. За своїми функціями, завданням та повноваженням НКРЕКУ по суті є центральним органом виконавчої влади, а тому згідно з Конституцією закон повинен був визначити саме такий її статус, який передбачає входження НКРЕКУ в систему органів виконавчої влади і управління її роботою Кабінетом Міністрів. КС з цього питання висловлював свою позицію ще у 2000 році у справі щодо конституційності Закону “Про природні монополії”.

Варто відзначити, що в НКРЕКП поки не отримали офіційного підтвердження цього рішення, тому не можуть ніяк його прокоментувати.

Примітним є те, що справа про неконституційність Закону “Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг” знаходилася на розгляді КС з 2017 року.

Протягом 2018-2019 рр., коли головою КС був Станіслав Шевчук, розгляд цієї справи було фактично заблоковано. Багато хто вважав, що таким чином КС підіграє президентові Порошенку. Дійшло до того, що низка суддів КС відкрито звинуватили тодішнього главу КС Шевчука в маніпулюванні розглядом цієї справи.

Так в листі до своїх колег від 13 березня 2019 року судді КС М.Мельник, С.Сас і І.Сліденко вказали, що з розглядом цієї справи Шевчук вдавався до відвертих маніпуляцій і штучного затягування її розгляду, в результаті чого ця справа не розглядалася в КС понад рік (починаючи з 7 лютого 2018 року – Шевчука обрали головою КС 21 лютого 2018 року).

Розгляд цієї справи не відбувався незважаючи на те, що суддею-доповідачем у цій справі ще 23 лютого 2018 року було підготовлено доопрацьований проект рішення, який був розданий суддям. Однак справа головою КС не включалася до порядку денного засідань, або включалася і знімалася з розгляду за його ж пропозицією або за іншими надуманими підставами.

Це дало підставу суддям Мельнику, Сасу і Сліденко зробити висновок про штучне гальмування розгляду зазначеної справи, а також для обґрунтованого припущення про наявність у голови КС Шевчука особистої зацікавленості в такому гальмуванні.

Нагадаємо, з 1 квітня 2018 року Нацкомісія може встановлювати нові RAB-тарифи для обленерго. При цьому енергокомпанії повинні відповідати ряду критеріїв, а регулятор буде вирішувати, які обленерго отримають новий тариф, а які продовжать працювати за старою схемою “витрати +”.

Джерело