Вліз без конкурсу: скандальний Микитась отримав від Міноборони 695 млн грн

Фірма “Північно-Український будівельний альянс”, пов’язана зі скандальним забудовником Максимом Микитасем, отримала 695 млн грн від Міноборони на будівництво військових сховищ.

Йдеться про арсенали в Хмельницькій і Харківській областях, передають “Наші гроші”. “Ця ж компанія була оштрафована Антимонопольним комітетом України за змову на конкурсі з ремонту Шулявського моста в Києві”, – сказано в сюжеті. (Щоб подивитися відео, доскрольте до кінця сторінки).

Після серії вибухів на військових арсеналах в 2018 році держава виділила кошти на реконструкцію і будівництво 15 нових сховищ. Відбір компаній для виконання цих робіт проводився таємно.

На запит журналістів в генштабі ЗСУ пояснили, що без оголошень залучили до відбору чотири компанії: ТОВ “Північно-Український Будівельний Альянс”, ТОВ “БК “УКРБУДМОНТАЖ”, ТОВ “СБ “ОЛЬВІЯ” і ТОВ “РУБІКОН-МОНОЛІТ”.

“ОЛЬВІЯ” і “РУБІКОН-МОНОЛІТ” не пройшли відбір, а ось перші дві виявилися пов’язаними з Максимом Микитасем: співвласницею ТОВ “БК “УКРБУДМОНТАЖ” була дружина екс-нардепа Наталія Микитась, а ТОВ “Північно-Український Будівельний Альянс” належить Андрію Якусевичу, який працював помічником Максима Микитася у Верховній Раді”, – йдеться в сюжеті.

У підсумку переміг “Північно-Український Будівельний Альянс”. У нього єдиного був доступ до робіт, пов’язаних з державною таємницею. Адреса, де знаходиться ця фірма (вул. Богданівська, 10 в Києві) збігається з адресою офісів “Укрбуд девеломпент” і державного ПАТ “Будівельна компанія “Укрбуд”, які мають зв’язок з Митасем.

“За умовами контракту ТОВ “Північно-Український Будівельний Альянс” були виділені 374 млн грн. за будівництво нових сховищ на арсеналі у Хмельницькій області і ще 320 млн грн. за будівництво сховищ на арсеналі у Кіровоградській області. Усі роботи мають бути завершені до 2021 року. За словами тодішнього президента України Петра Порошенка, на арсеналі у Хмельницькій області роботи мали закінчитися ще у 2018 році. Проте будівельні роботи на арсеналі ще тривають”, – йдеться в розслідуванні.

Знімальна група журналістів зафіксувала, що на території військової частини заїжджає транспорт з символікою UTB corporation, тобто корпорації “Укртрансбуд”. Ця компанія пов’язана з “Укрбуд”. При цьому самі військові, які чергували на в’їзді в склади в Хмельницькій області теж підтвердили, що будівельні роботи веде “Укрбуд”, а не “Північно-Український Будівельний Альянс”.

“Швидше за все, критерії відбору учасників для робіт на військових об’єктах створювалися під близьку до Мікітасов фірму. Але навіть в суді Микитась продовжує спростовувати зв’язок з будівельними фірмами”, – сказано в матеріалі.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ