З Азарова, який втік до Росії, раптово зняли санкції: що відомо

Європейський суд своїм рішенням від 19 грудня анулював санкції, що були накладені на колишнього українського прем’єр-міністра Миколу Азарова, який втік до Росії.

Європейський суд також зобов’язав ЄС відшкодувати витрати на судову процедуру австрійським адвокатам Азарова – Александеру Еґґеру та Ґабріелю Ланські, повідомляє “Радіо Свобода”.

“Слід відшкодувати витрати, як на розгляд у першій інстанції, так і нинішню апеляцію”, – закликав суд Раду Євросоюзу.

У 2014 році Рада ЄС внесла Азарова до санкційного списку, а його активи були заморожені на основі тверджень уряду України. Згідно з рішенням Європейського суду, колишній прем’єр був позбавлений належної правової процедури.

Україна надіслала до Брюсселя звинувачення щодо Азарова, який тоді разом із колишнім президентом Віктором Януковичем втік до Росії, у важких злочинах. Зокрема, йшлося про присвоєння активів державних енергетичних компаній та отримання хабарів за призначення на посади.

Однак європейські юристи заявляють, що Рада ЄС повинна була перевірити, чи ухвалювалось це рішення із врахуванням прав на захист та на ефективний юридичний супровід.

Суд додає, що “Рада ЄС зобов’язана при ухваленні обмежувальних заходів притримуватися основних прав, що є невід’ємною частиною правового порядку ЄС”.

Адвокат Еґґер назвав рішення євросуду вирішальним для майбутнього режиму санкцій та заявив, що Азаров також домагається прогресу в протистоянні обвинуваченням з боку Києва у Європейському суді з прав людини у Страсбурзі.

За словами юриста, через побоювання щодо своєї особистої безпеки, його підзахисний не має намірів покидати Росію.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ