Знову перемогла Україна: в ООН прийняли нову резолюцію щодо Криму

Пізно ввечері в суботу, 22 грудня, Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію про “Ситуації з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна”.

За проголосували 65 держав-членів, проти — 27, 70 делегатів утрималися, передає “Укрінформ”.

Як зазначають у ЗМІ, в резолюції пооіменно згадуються українські політв’язні Олег Сенцов, Володимир Балух та Емір-Усейн Куку, що є рідкісною подією. Серед останніх відомих випадків в історії організації — згадка дисидентів Нельсона Мандели (ПАР) і Аун Сан Су Чжі (М’янма).

ООН висловлює свою глибоку стурбованість повідомленнями про застосування у РФ тортур і “вибивання” свідчень у політично мотивованих справах щодо них та інших політв’язнів, починаючи з 2014 року і до цього дня.

Це вже третя ініційована Україною резолюція ООН про стан прав людини в Криму за останні три роки. Перші дві були прийняті Генасамблеєю 2016-го і 2017-го року. Цьогорік документ містить низку нових статей. Наприклад, чітко визначається, як правильно зараз називати Крим у всіх документах ООН.

Як відомо, цю резолюцію не підтримали 27 країн, серед яких РФ, Білорусь, Вірменія і Венесуела.

Топові пропагандистські видання Росії опублікували новини, в яких вже назвали документ антиросійським. Читачі видань кремлівського пулу не приховують своєї злості.

Нагадаємо, 18 грудня Генасамблея ООН прийняла ініційовану Україною резолюцію “Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, України, районів Чорного та Азовського морів”. Так, вона закликає Росію вивести свої війська з території окупованого Криму і засуджує зростаючу російську військову присутність у Чорному і Азовському морях.

У документі підкреслюється, що присутність російських військ у Криму суперечить національному суверенітету і територіальній цілісності України та загрожує безпеці інших держав Європи.

За резолюцію проголосували 66 країн. Проти виступили Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Куба, Корейська народно-демократична республіка (КНДР), Іран, Лаос, М’янма, Нікарагуа, Російська Федерація, Сербія, Південний Судан, Судан, Сирія, Узбекистан, Венесуела та Зімбабве.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ