Суд в Києві виніс вирок Януковичу: який термін отримав екс-президент

Оболонський районний суд Києва засудив екс-президента України Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі за державну зраду і пособництво у веденні агресивної війни проти України з боку Російської Федерації.

Дане рішення було оголошене колегією суддів на чолі з Владиславом Дев’ятком 24 січня (щоб подивитися трансляцію засідання, проскрольте до кінця сторінки).

“Януковича Віктора Федоровича визнати винним у скоєнні злочинів за статтями ч.1 ст.111, ч.5 ст.27, ч.2 ст.437 Кримінального кодексу України і призначити покарання за ч.1 ст.111 у вигляді 13 років позбавлення волі, за ч.5 ст.27 і ч.2 ст.437 у вигляді 12 років позбавлення волі. На підставі ст. 70 КК України за сукупністю злочинів і поглиненням більш суворого покарання менш суворим призначити покарання у вигляді 13 років позбавлення волі”, — сказав суддя.

Кримінальне провадження розглядалося за спеціальною заочною процедурою, оскільки Янукович ховається на території Російської Федерації.

При цьому суд визнав невинуватим екс-президента за звинуваченням у пособництві зазіхання на територіальну цілісність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків.

“Визнати невинуватим у висунутому обвинуваченні виправдати за ч. 5 ст. 27 і ч. 3. ст. 110 Кримінального кодексу України у зв’язку з відсутністю доказів, що в діяннях обвинуваченого є склад кримінального правопорушення”, — озвучив Дев’ятко.

Після засідання суду адвокати Януковича заявили, що подаватимуть апеляцію на вирок.

“Безумовно, ми, сторона захисту, будемо звертатися з апеляційною скаргою щодо вироку, який озвучений не на користь нашого клієнта. І ми сподіваємося, що ми зможемо домогтися істини у справі”, — сказав адвокат Олександр Горошинський.

За його словами, судовий розгляд у справі про державну зраду його підзахисного відбувався під тиском, “свідками звинувачення були нинішні керівники держави, які фактично є керівниками даного суду”.

“Хочемо зазначити, що даний суд спочатку діяв в умовах тиску з боку держави”, — сказав Горошинський

Джерело





ІНШІ НОВИНИ