Домовленості нардепів та Зеленського: стало відомо, як пройдуть позачергові вибори в Раду

Під час зустрічі президента України Володимира Зеленського і глав парламентських фракцій була затверджена модель, за якою пройдуть позачергові вибори до Верховної Ради.

Відбудеться перехід до пропорційної системи із закритими списками, проте політичні ради отримають право видаляти звідти кандидатів. Про це OBOZREVATEL розповіло обізнане із ситуацією джерело.

“Списки будуть закритими, але їх зможуть “чистити”, – уточнив співрозмовник.

Глава Верховної Ради Андрій Парубій повинен скликати позачергове засідання Ради завтра, 22 травня. На ньому нардепи повинні проголосувати за зміни до закону про вибори народних депутатів, зокрема, скасувати мажоритарну складову та знизити прохідний поріг партії з 5 до 3%.

“Якщо Парубій скличе засідання завтра і відбудеться голосування за зміни, то найімовірнішою датою позачергових виборів буде 21 липня. Якщо ні – процес затягнеться і вибори відбудуться 28 липня”, – прокоментував ситуацію лідер РПЛ Олег Ляшко.

Розпуск парламенту стане можливим тільки після того, як депутати проголосують за зміни і закон буде підписаний. Після цього відбувається зміни виборчого законодавства загалом.

З пропозицією провести позачергові вибори погодилися представники кількох фракцій, зокрема “Самопоміч”, “Батьківщина” і депутатська група “Відродження”. Проти цього рішення висловилися в БПП, заявивши, що розпуск Ради є політичним ходом, який, ймовірно, допоможе Зеленському сформувати в ВР політичну більшість.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ