НАТО посилить присутність у Чорному та Азовському морях, – Климпуш-Цинцадзе

НАТО посилить присутність в Чорному та Азовському морях, аби допомогти Україні врегулювати ситуацію в Чорноморському регіоні.

Про це заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час урочистого заходу з нагоди святкування 70-річчя НАТО.

Також вона додала, що Україна веде перемовини з іншими міжнародними організаціями щодо створення міжнародної спостережної місії, яка сприяла б відновленню суверенітету України в Азовському та Чорному морях.

Відповідаючи на питання щодо поглиблення співпраці України та НАТО з врегулювання ситуації в Чорноморському регіоні вона зазначила: “Міністри закордонних справ членів Альянсу 4 квітня, коли відбувались головні святкування створення НАТО, прийняли рішення щодо посилення своєї присутності в Чорноморському та Азовському регіоні. Це передбачає і частіші заходи суден країн-членів Альянсу до наших портів, це означає наші спільні навчання, проведення тренінгів з нашими військовослужбовцями, допомогу Україні і Грузії в розвитку своїх Військово-морських сил. І тому це вже закладений фундамент, щоб НАТО розширювало свою присутність. Ми зараз ведемо мову також не тільки з Альянсом, а також іншими країнами, міжнародними організаціями щодо створення міжнародної спостережної місії в Чорноморському регіоні, яка б дала можливість свободи навігації, свободи для торговельних суден, щоб ми могил повністю відновити свій суверенітет над Азовським і Чорним морями, де це є законна територія України”.

Вона також уточнила, що співпраця України та міжнародних партнерів передбачає в тому числі і забезпечення проходу українських кораблів через Керченську протоку.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ