“Вперед на міни”: український журналіст жорстко звернувся до Зеленського через референдум

Український журналіст Остап Дроздов обурився ідеєю президента України Володимира Зеленського винести на референдум питання про формат переговорів з Росією.

Він закликав нового главу держави і його соратників самим нести відповідальність за ухвалені рішення і не перекладати відповідальність на виборців. Свою позицію Дроздов виклав на особистій сторінці у Facebook, навівши приклад Латвії.

“Кілька років тому я був у Латвії на зустрічі з їх віце-прем’єром, який заводив Латвію в НАТО. Я його запитав: “А що ви робили зі своїм ватним населенням, якого у вас під 30% набереться? Проводили бесіди? Переконували? Питали їхню думку? Заспокоювали?”. Їх віце-прем’єр зробив круглі очі й запитав: “А навіщо? Навіщо було взагалі когось питати? Ми – легітимна державна влада, і ми ухвалили політичне рішення. Все”, – згадує журналіст.

Він висловив упевненість в тому, що аналогічної позиції повинна дотримуватися і нинішня влада України, не озираючись на те, як би вчинили інші.

“Ви – легітимна державна влада, тому прошу самостійно і під свою відповідальність ухвалити рішення про те, чи є Росія для ворогом і агресором. Ніяких референдумів – тільки державні рішення. Те, чим є для нас Росія, щодня ви можете дізнатися на передовій – там щодня триває цей референдум. А те, на які компроміси ви як державна влада готові йти з Росією заради миру, будьте ласкаві вирішувати під свою політичну відповідальність. Майте мужність не ховатися за красивими темами про народовладдя – а майте мужність ухвалити тверде політичне рішення про те, як припиняти війну”, – підкреслив Дроздов.

Він додав, що Зеленського обирали не для того, щоб він запитував, як вчинити, а щоб він взяв і припинив, якщо має бачення вирішення проблеми і мандат довіри від народу.

Крім того, телеведучий озвучив думку, що проведення референдумів про примирення з окупантом є принизливим для українського суспільства.

“Адже, смію запевнити, мільйони українців вважають скотством вищої марки сам факт ставити на обговорення питання, ким для нас є Росія. Є питання, які є однозначними в країні щоденної війни”, – категорично висловився Дроздов.

Повертаючись до досвіду Латвії, він зазначив, що ця країна провела кілька референдумів: про російську мову, про натуралізацію громадян, про вступ до ЄС, про розпуск сейму. Але в питанні безпеки вона діяла, керуючись винятково політичною волею. Точно так само слід чинити і в Україні.

“Я підтримую ідею референдумів, щоб на них остаточно поховати всі наші двозначні бздури на кшталт російської мови, декомунізації, євроінтеграції тощо (цифри показують, що всі ці питання проукраїнська частина виграє). Але референдумів не може бути у питанні сфери безпеки. В ньому повинна діяти тільки політична воля. Тому що Україна – країна, що воює. Якщо головнокомандувач вагається щодо свого ворога – нехай це заявить особисто і побачить, що з ним буде. Хочу на це подивитися”, – пише Дроздов.

“Що робити з Росією – це основне питання, де повинен проявитися новообраний президент. Без підказок знизу. Сам. Чітко і розбірливо. Від того і будемо танцювати. А то придумали собі хитрож*пство. Керуйте, шановні. Проявляйте свої позиції. Ваш зоряний час. Вперед на міни”, – емоційно підсумував він.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ