Імпічмент президента: Рада поставила Зеленському жорсткий ультиматум

Протистояння між Верховною Радою і президентом Володимиром Зеленським набирає обертів. На цей раз яблуком розбрату став проект закону про імпічмент. У парламенті чекають анонсований документ, а спікер Андрій Парубій поставив главі держави свій ультиматум — дає на внесення ідеї всього 3 дні.

Чому ситуація загострюється і коли чекати закону про імпічмент — розберемося у нашій статті.

Головне:

Напруга у відносинах президента Зеленського і парламенту не спадає. Народні депутати незадоволені достроковим розпуском, але до виборів вже готуються;

29 і 30 травня у Верховній Раді планують розглянути норми про імпічмент президента. Спікер Андрій Парубій дав Володимиру Зеленському три дні на подачу свого проекту, в іншому випадку парламент розгляне редакцію народних депутатів;

Сама процедура імпічменту є в Конституції, але на рівні закону так і не прописана. Це створює правову колізію;

Рада не готова миритися із Зеленським

Конфлікт між парламентом і президентом наростає. Взаємні звинувачення, небажання працювати, а також початок передвиборчого процесу — реальність останнього місяця.

Ініціатором погіршення відносин став сам Володимир Зеленський. В день інавгурації, 20 травня, президент публічно заявив про розпуск парламенту. Перед цим він закликав депутатів ухвалити ряд невідкладних законів:

  • закон про скасування недоторканності депутатів, про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення;
  • звільнити з посад голову СБУ, генпрокурора і міністра оборони.

Також серед першочергових завдань Зеленський анонсував і ухвалення проекту закону про імпічмент. Цей пункт він закріпив і в своїй передвиборчій програмі. А новопризначений заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка встиг заявити, що проект закону готовий і в найближчі дні буде зареєстрований в парламенті. Правда, досі документа ніхто не бачив.

Після провального голосування щодо зміни виборчої системи, ініційованої президентом, в парламенті вирішили піти в контратаку, на цей раз з просування закону про імпічмент. Торпедувати питання вирішив сам спікер Андрій Парубій.

“Я хочу відзначити, що у президента є ще три дні. Ми даємо три дні на те, щоб була внесена його версія. Якщо його версія внесена не буде, ми почнемо розгляд у другому читанні депутатського законопроекту”, — сказав Парубій під час Погоджувальної ради фракцій у понеділок, 27 травня.

Йдеться про проект закону про тимчасові слідчі комісії. Він в тому числі включає і пункт про процедуру дострокового припинення повноважень президента.

Правда, навряд чи парламент готовий до конструктивної роботи з новообраним президентом. Після жорсткої риторики на адресу нардепів та дострокового припинення їх повноважень (ще й з порушенням закону), в Раді налаштовані саботувати роботу.

“Законопроект, внесений з закритими списками, він і породив тотальну недовіру у чинної Верховної Ради до президента. Вже нічого не зробиш, щоб ця недовіра зникла. На жаль, Зеленський зіграв за правилами старого політика. Якщо публічно підтримуєш закон з відкритими списками, то тоді роби те, що говориш”, — підкреслив у бесіді з OBOZREVATEL заступник голови “Народного фронту” Юрій Береза.

Він додав, що у разі найкращого збігу обставин Верховна Рада почне роботу лише в вересні-жовтні, після формування коаліції і призначення нового складу Кабміну.

У Зеленського також активно критикують народних депутатів. По-перше, антипарламентського риторика дуже популярна і додає партії “Слуга народу” додаткові бали. А там уже публічно заявили про готовність до виборів і бажанні самостійно взяти більшість.

По-друге, в команді президента впевнені, перший млинець “вийшов комом” не просто так. Нардепи просто “кинули” главу держави.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ