США хочуть дати Україні статус головного союзника

Такий статус може бути використаний для спрощення процедури передачі Україні оборонних коштів.

У США розробили законопроект, який передбачає посилення підтримки суверенітету і територіальної цілісності України, розширення військової допомоги і надання статусу головного військово-політичного союзника США поза НАТО. Про це посольство України в США повідомляє на своїй сторінці у Facebook 1 червня.

“Такий статус може бути використаний для спрощення процедури передачі Україні оборонних засобів”, – йдеться в повідомленні диппредставництва.

У 2014 році надання такого статусу України домагався попередній президент Петро Порошенко, однак його американський колега Барак Обама, незважаючи на рішення комітету Сенату, відмовив.

На сьогодні такий статус мають щонайменше 15 країн.

Співавторами законопроекту виступили керівники Комітету в закордонних справах, конгресмен-демократ Еліот Енгель і республіканець Майкл Маккол, а також голова та співголова Підкомітету з Європі, Євразії, енергетики і навколишнього середовища цього Комітету, демократ Віліам Кітінг і республіканець Адам Кінзінгер.

Президент Володимир Зеленський, коментуючи законпроект, подякував “за послідовну підтримку територіальної цілісності України”.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ