Кабмін звільнив главу ДАБІ Кузьміна: чим оскандалився чиновник

Кабінет міністрів на закритому засіданні в середу, 25 вересня, звільнив главу Державної архітектурно-будівельної інспекції Сергія Кузьміна.

Про це повідомив нардеп від “Європейської солідарності” Олексій Гончаренко на своїй сторінці в Facebook. Офіційно про таке рішення може бути оголошено на брифінгу, який відбудеться після засідання уряду.

Відзначимо, що новий Кабмін Олексія Гончарука відразу після створення оголосив, що його засідання будуть проходити в закритому режимі – без преси. А про всіх можливих рішеннях будуть повідомляти на брифінгу.

Відзначимо, що Кузьміна призначили главою ДАБІ 27 березня 2019 року. Навколо його призначення тут же виник скандал – в ньому побачили конфлікт інтересів.

Кузьмін є співвласником двох підприємств та користується цілим автопарком представницького класу. Такі дані він оприлюднив у власних деклараціях про доходи, які чиновники зобов’язані оприлюднювати.

Згідно з декларацією, яку Кузьмін надав у зв’язку з вступом на посаду голови ДАБІ, він володіє 53 об’єктами нерухомості, серед яких квартири на 204 кв. метри у Києві та на 120 кв метрів у Євпаторії, а також гараж. Крім того, чиновник задекларував 50 земельних ділянок у селі Білогородка Києво-Святошинського району загальною площею понад 400 тис. кв. метрів, які він отримав у період з 2007 по 2009 роки.

Чиновник має у власності автомобіль класу люкс MERCEDES-BENZ S 65 та позашляховик MERCEDES-BENZ G 5.5, які він придбав у 2015 році. Показово, що в попередніх деклараціях Кузьмін також вказував і автопарк дружини. У 2015 та 2016 роках вона придбала BENTLEY CONTINENTAL GT, RANGE ROVER, BMW F800R та TOYOTA LAND CRUISER 200.

Кузьмін також є співвласником ТОВ “СПЕЦСЕРВІС”, де володіє часткою 33%, та ТОВ “ІНТЕРЛЕКС” де володіє часткою 50%. Обидва підприємства наразі перебувають у стані припинення діяльності або санації.

У квітні Одеський департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції звернувся до Національного агентства з попередження корупції щодо ймовірного конфлікту інтересів у Кузьміна.

До призначення Кузьмін займав низку керівних посад. Зокрема, він був директором ДП “Укрдержбудекспертиза”.

ДП “Укрдержбудекспертиза” проводить експертну оцінку об’єктів будівництва і перевіряє присвоєння класу наслідків будівництва. У той же час голова Держархбудінспекції керує діяльністю цієї організації в сфері державного архітектурно-будівельного контролю.

Відповідно до закону, держслужбовець повинен уникати конфлікту інтересів, а також повідомляти про те, що така ситуація виникла. Тому Одеський департамент Держархбудінспекції звернувся до НАЗК.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ