Позбавлять грошей і надбавок: як монобільшість посилила покарання нардепів за прогули

У Верховній Раді посилили відповідальність народних депутатів за прогули. Тепер їм загрожує позбавлення виплат і заробітної плати. Все буде контролювати глава парламенту, а також електронна система реєстрації.

Що конкретно ухвалили нардепи і як в парламенті посилили дисципліну — читайте в нашому матеріалі.

Працювати безкоштовно?

Народні обранці ухвалили проект закону 1035-2, який вносить ряд змін і покликаний контролювати народних депутатів. За рішення проголосувало 265 членів парламенту, серед них — 229 від монобільшості фракції “Слуга народу”.

Якщо член парламенту протягом місяця без важливих причин прогуляв більше 30% засідань (або половину комітетів), то його позбавляють компенсації за виконання депутатських повноважень.

Йдеться про ті гроші, які виділяють з бюджету на проживання (близько 20 тисяч гривень), зв’язок, транспортні витрати і так далі. Суми виходять пристойні, місцями досягаючи сотні тисяч гривень. Наприклад, за серпень 2018 року, як пише Чесно, 172 нардепа минулого скликання отримала компенсацію в розмірі 3,53 мільйонів гривень. Зараз же ці гроші будуть просто анулювати, якщо нардеп не приходить на робоче місце.

Ще одна цікава норма закону — позбавляти народних обранців заробітної плати за пропуск понад 70% голосувань при прийнятті рішень. А зарплати у обранців в рази більше ніж у середньостатистичних українців.

Наприклад, голови фракцій і груп отримали за вересень 2019 року такі суми (без вирахування податків):

  • Давид Арахамія (Слуга народу) – 43 800;
  • Юрій Бойко та Вадим Рабинович (ОПЗЖ) – 38 400 і: 37 500 грн;
  • Юлія Тимошенко (Батьківщина) – 37 200;
  • Артур Герасимов і Ірина Геращенко (ЄС) – 42 100 і 46 300 грн;
  • Сергій Рахманін (Голос) – 44 200;
  • Тарас Батенко та Віктор Бондар (За майбутнє) – по 45 200.

Очікується, що норми вступлять в силу вже з 1 листопада 2019 року.

Як ще хочуть контролювати нардепів?

Раніше президент України Володимир Зеленський зареєстрував у парламенті проект закону 1027, який прописує модель контролю за нардепами — позбавляти мандатів за кнопкодавство відразу, без зайвих розмов і попереджень. У перший день роботи нового парламенту президент Володимир Зеленський подав законопроект №1027, який передбачає зміни до Конституції.

Текст доповнений і іншими причинами, які стають основою для позбавлення депутатського мандата:

  • Кнопкодавство — неперсональне голосування народного депутата, факт якого повинен встановлювати суд.
  • Прогули — відсутність без поважних причин на третини пленарних засідань Ради або комітетів парламенту протягом однієї сесії. У такому випадку повноваження нардепа припиняє Верховний суд.
  • Переїзд в іншу країну для постійного проживання і припинення громадянства України. У такому випадку його повноваження припиняє Верховна Рада.

За цей проект вже проголосували, але він поки що не вступив в дію. Так чи інакше питання з відповідальністю за кнопкодавство на даному етапі ще не вирішене. Юридично залучити кого-небудь до відповідальності не можна. Всі чекають рішення Конституційного суду.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ