“Ми так не домовлялися!” Помічник Путіна психанув на “нормандському саміті” через Донбас

Помічник президента Росії, куратор Донбасу Владислав Сурков відзначився вкрай нервовою поведінкою на саміті у “нормандському форматі”, що відбувся у Парижі 9 грудня.

Про це розповів міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, котрий також був на зустрічі. Його слова цитує пресслужба МВС.

Він зазначив, що міжнародні партнери на переговорах у Парижі з розумінням поставилися до ситуації в Україні, а також заявили про подальшу підтримку офіційного Києва. Але тільки не представники Кремля, які поводилися емоційно і некомпетентно. Зокрема російська делегація зажадала подальшого розведення сил на Донбасі.

“У пана Суркова здали нерви, він там папери кинув на стіл і кричав: “Ми так не домовлялися”. Вони запропонували розводити і надалі війська. Куди розводити? У Мар’їнці? Де кожен метр политий кров’ю? І відведення означає здачу наших позицій на кілометри. Або в Широкиному, де ми стали так, щоб Маріуполь убезпечити? Це дурниця. Ми чітко дали зрозуміти, гуманітарні коридори – добре, бо людям треба дати можливість їздити без черг. У Луганській області немає жодного коридору, де може проїхати автомобіль”, – поділився Арсен Аваков.

Незабаром на таку заяву українського міністра з критикою відреагували у Росії. Зокрема кремлівський політолог Олексій Чеснаков (який входить в оточення помічника президента РФ Владислава Суркова) у своєму Telegram-каналі стверджує, що “Аваков бреше”, говорячи про ситуацію на переговорах у Парижі. За його словами, інцидент трапився між Сурковим і помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.

“Сурков, справді, відмовився обговорювати зміни до раніше узгодженого сторонами проєкту комюніке. Це стосувалося абзацу про надання Україною Донбасу особливого статусу на постійній основі. Українці намагалися відмовитися від цього зобов’язання. Тоді помічник В. Путіна заявив, що російська сторона припинить участь у переговорах, якщо цей пункт буде порушений. Це був фактично ультиматум”, – написав Чеснаков, додавши, що той спрацював.

Він стверджує, що після цього представники Німеччини і Франції “натиснули на українців”, отже, принциповий для Донбасу пункт “був збережений у правильній редакції”.

“Українцям довелося поступитися і підтвердити надання народним республікам особливого статусу на постійній основі. До того ж закріпити його в Конституції України. Взагалі, як сказав один зі свідків обговорення, Єрмак бреше на переговорах не менше, а навіть більше, ніж його попередники”, – переконаний Чеснаков.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ