Зеленський розніс політиків за хайп на коронавірусі: головне з відеозвернення

Президент України Володимир Зеленський у понеділок, 23 березня, вчергове звернувся до українців через коронавірус, розкритикувавши деяких політиків за хайп на темі COVID-19.

Відповідне відео транслювали українські телеканали. Воно також було опубліковано пресслужбою президента у Facebook (щоб подивитися, поскрольте новину вниз).

Хайп дорівнює мародерству

“Окремо хочу звернутися до деяких наших політиків. У складні для країни часи займатися політичним хайпом фактично дорівнює мародерству”, – сказав він.

Глава України вказав на поширювані фейки про те, що під час режиму надзвичайного стану влада нібито “під шумок протягне деякі непопулярні рішення”.

“Можу сказати тільки одне: не судіть інших по собі, по своєму досвіду і по своїх, якщо можна так сказати, життєвих принципах”, – наголосив президент

Маски й апарати ШВЛ

Зеленський також розповів, що літак із Китаю доставив в Україну першу партію тестів, захисних засобів і апаратів ШВЛ.

“Цей вантаж буде розподілено по всіх регіонах нашої країни. Надійде до лікарень, лабораторій, аптек, поліцейським, прикордонникам та нашим військовим”, – зазначив він.

Очікуються також поставки з Південної Кореї і Німеччини. МВФ, Світовий банк і ЄБРР, за словами українського лідера, готові допомагати країні.

“Ми багато працюємо. Наш девіз в останні дні: “Виспимося після коронавірусу”. Кожен губернатор, голова облради, мер і регіональний бізнес повинні забути про власні амбіції та працювати в команді, не думаючи про майбутні місцеві вибори”, – зазначив президент.

Коронавірус зриває маски з людей

Зеленський поставив Національному банку, Міністерству фінансів і Міністерству економіки завдання розрахувати програму кредитних канікул для бізнесу й анонсував зміни в законодавство про кримінальну відповідальність за незаконний експорт медичних товарів.

“Знаєте, загалом у всій цій ситуації є певний парадокс. Усім рекомендовано носити маски, але коронавірус насправді скидає маски з людей. Тому що хтось готовий допомагати, віддаючи останнє, а хтось – готовий заробляти на людській біді, підвищує ціни, притримує маски на складах, продає респіратори за кордон.

Усі ці дії отримають не лише моральну оцінку суспільства, але і юридичну оцінку відповідних правоохоронних органів”, – сказав він.

Нова “передова”

Він подякував українським медикам і прикордонникам, співробітникам “Укрпошти”, які доставляють пенсії, дипломатам, соціально відповідальному бізнесу та волонтерам, які допомагають країні.

“Я щиро дякую кожному українському медику. Сьогодні ви – наші супергерої. Спасибі за неймовірну витримку і вірність клятві Гіппократа.

Я дякую українським прикордонникам. Ці хлопці одними з перших приєдналися до нерозповсюдження коронавірусу в Україні. Вони перебувають на практично новій “передовий” і ведуть боротьбу з невидимим ворогом – коронавірусною інфекцією”, – сказав президент.

Зеленський також подякував українським військовим на сході. “Сьогодні весь інформаційний простір заповнений темою коронавірусу, але захист України залишається нашим пріоритетом. Дякую українським бійцям, які продовжують захищати Батьківщину. Ми робимо все, щоб Україна була здоровою. Ви робите все, щоб Україна була”, – наголосив він.

Усім потрібно подорослішати

Зеленський закликав українців проявити свідомість і не піддавати ризику зараження коронавірусом себе й оточуючих, оскільки навіть найбагатші країни відверто визнають неготовність медичних систем витримати великі навантаження.

“Це стосується, не тільки літніх людей, а й усіх громадян. Не створюйте ризик собі й оточуючим.

Друзі, нам усім потрібно подорослішати. Нам дісталася в спадок не ідеальна медична система, але вона тримається, тримається на людях. Давайте не доведемо їх до стану, коли вони будуть падати від перевтоми або будуть змушені вибирати, кого лікувати, а кого ні”, – закликав Зеленський.

Президент також традиційно дав пораду, чим можна зайнятися на карантині: “Не за горами літо, а значить – саме час згадати про фізичну форму. В інтернеті ви легко знайдете безліч відеокурсів для тренування вдома. За словами медиків, особливо сьогодні фізкультура потрібна всім, але без фанатизму і без гонитви за рекордами. Будьте здорові, дорогі українці!”.





ІНШІ НОВИНИ