На дні Чорного моря знайшли корабель, віком понад 2 тис. років

Нещодавно британські археологи знайшли на дні Чорного моря найдавніше неушкоджене судно в світі. 23-метровий корабель пролежав на морському дні 2400 років. Про це повідомляє газета The Guardian.

Корабель знайшли на глибині близько двох кілометрів. Рулі, щогли і лави для веслярів зберегли свій вигляд завдяки низькій концентрації кисню на цій глибині.

“Це змінить наші уявлення про кораблебудування і мореплавство в стародавньому світі”, – впевнений професор і провідний дослідник команди Джон Адамс.

За даними MAP (Black Sea Maritime Archeology Project), 23-метрове судно належить класичній епосі. Схожий корабель можна побачити на давньогрецькій вазі Siren Vase. На ній зображений Одіссей, який прикував себе до щогли, щоб врятуватися від пісні сирен.

Вчені розповіли, що піднімати судно на поверхню не планують. Але маленьку частину вони все ж витягли для проведення радіовуглецевого аналізу. Крім того, дослідження показало, що вчені мали рацію щодо віку знахідки – судно знаходилося на дні моря понад 2400 років.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ