Дослідники знайшли легендарний американський військовий корабель – символ Війни за незалежність

Останки знаменитого військового корабля «Бон Омм Річард» часів Війни за незалежність були виявлені біля прибережного містечка Файли в Йоркширі через 200 років після затоплення в ході морської битви. Корабель, яким командував відомий адмірал Джон Пол Джонс, знайшов фахівець з пошуку судів Мерлін Берроуз (Merlin Burrows) .

Протягом багатьох років численні американські пошукові команди шукали один із символів революції, але жодна з експедицій не була успішною. За оцінками видання Yorkshire Post, на пошуки «Бон Омма Річарда» витратили приблизно 200 мільйонів доларів. При цьому, як стало відомо зараз, він знаходиться зовсім недалеко від берега. «Ви можете потрапити до уламків з берега. Можна в буквальному сенсі піти на пляж, подивитися в воду і побачити, що вони дійсно там. Або ж можна піднятися на скелі, подивитися вниз і детально розглянути обриси корабля », – говорить археолог Брюс Блекберн (Bruce Blackburn) .

І хоча «Бон Омм Річард» знаходиться в британських водах, згідно із законодавством, це власність США. Також, очевидним є те, що ця історія ще далека від завершення. Можливо, ми ще дізнаємося безліч цікавих подробиць про долю корабля.

«Бон Омм Річард» став для американців одним з найважливіших символів Війни за незалежність. Спочатку корабель був торговим судном, побудованим Французькою Ост-Індською компанією і введеним в експлуатацію під ім’ям Duc de Duras. У 1779 році в розпорядження Джона Пола Джонса його передав французький король Людовик XVI.

23 вересня 1779 року відбувся Бій біля мису Фламборо-Хед – найзнаменитіший морський бій часів Війни за незалежність. Джон Пол Джонс на «Бономмі Річарді» здобув перемогу над капітаном Пірсоном, який командував 44-гарматним кораблем HMS Serapis. «Бон Омму Річарду» вдалося зблизитися з «Серапісом» і зчепитися з ним бортами, після чого команди кораблів зійшлися в рукопашній сутичці. В результаті виснажені британці капітулювали. При цьому сам «Бон Омм Річард» отримав безліч ушкоджень – і вранці 25 вересня затонув.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ