Розкрито наслідки схрещування людей з неандертальцями

Група вчених Інституту еволюційної антропології Товариства Макса Планка (Німеччина) з’ясувала, що гени неандертальців впливають на форму людського черепа і роблять її  більш витягнутою.

Відомо, що у неандертальців, які були одними з найближчих родичів сучасної людини, черепа були витягнутої форми, що характерно для менш розвинених приматів, а не для Homo sapiens, у яких череп більш кулястий. Вважається, що ця відмінність відображає еволюційні зміни в обох групах гомінін і вказує на можливі особливості в організації м’яких тканин мозку.

Дослідники проаналізували скам’янілі черепа древніх і сучасних людей, послідовності генома неандертальців і Homo sapiens, а також зображення мозку. Це дозволило їм визначити гени, що впливають на формування круглого черепа. Виявилося, що серед людей спостерігаються значні відмінності в формі черепної коробки. При цьому власники більш витягнутих черепів мали фрагменти неандертальської ДНК на хромосомах 1 і 18.

Вчені зазначають, що ця ДНК пов’язана з активністю генів UBR4 і PHLPP1, що впливають на такі процеси розвитку мозку, як мієлінізація нейронів і нейрогенез. Їх вплив найяскравіше простежувався в таких структурах, як шкаралупа (базальне ядро ​​в складі переднього мозку) і мозочок. Ці області відповідають за координацію рухів і когнітивні функції, включаючи пам’ять, увагу, планування і, можливо, еволюцію мови.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ