Вчені показали дивовижну стародавню карту Землі

Карта світу з 60 листів, створена Урбано Монте в 1587 році, Була придбана Центром карт Девіда Рамсі в Стенфордській бібліотеці, де сканували листи, а потім з’єднували їх цифровим способом.

Урбано Монте, що народився в 1544 році, був багатим вченим з Мілана, який присвятив більшу частину свого подальшого життя вивченню географії Землі. На додаток до видання об’ємного трактату, деталізує фізичні складнощі нашої планети, дворянин також розробив три планіссери, які викладали чудеса світу в багатих, барвистих ілюстраціях. Його перша робота, завершена в 1587 році, являє собою найбільшу відому, ранню сучасну карту Землі і включає в себе наукову інформацію, таку як регіональний клімат і тривалість днів. Має понад 2,7 м в діаметрі, вона складається з 60 аркушів, які охоплюють континенти і води в приголомшливих, намальованих вручну деталях.

 

 

Монте залишив записку в одному розділі, яка пояснює, що листи повинні бути розташовані так, щоб карту можна було розмістити на дерев’яній панелі і обертати навколо центральної осі. 60 рукописів, давно пов’язаних як атлас, були вперше зібрані відповідно до задуму Монте в масштабний план. Нещодавно Центр карт Девіда Рамсі в Стенфордській бібліотеці придбав і відсканував листи, а потім скріпив їх у цифровому вигляді. (Існує тільки два комплекти, другий знаходиться в Бібліотеці археологічних досліджень Мілана). Команда створила симуляцію карти що обертається, і окремі репродукції листів доступні для перегляду в Інтернеті.

 

 

Як показує складна, що виходить в результаті збірка, Монте зупинився на незвичайному рішенні проблеми зображення глобуса на плоскій поверхні: хоча він був розроблений після введення проекції Меркатора – уявлення, найбільш часто використовуваного сьогодні – дворянин вибрав полярну азимутальну проекцію, в якій Північний полюс розташований в центрі , а всі інші наземні маси розташовані навколо нього. Та ж проекція знаходиться на логотипі Організації Об’єднаних Націй.

Карта Монте виділяється цим незвичайним вибором перспективи, але, як і багато карт епохи Ренесансу, вона привертає увагу своїми ілюстраціями, які заповнюють майже кожен пустий простір.

 

 

Співвідношення між масами суші і води цілком слушне, враховуючи період часу складання карти, але творець також включив в неї безліч фантастичних звірів, які граються на суші і на морі, від рептилій до грифонів і єдинорогів. Інші картини більш відповідають реальності, такі як портрети самого Монте і іспанського короля Філіпа II, останній з яких нагадує про владу Іспанської імперії того часу.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ