Біля берегів Австралії знайшли загадкові об’єкти, яким 12 тисяч років

Австралійські вчені виявили структури, схожі на скам’янілі піщані дюни, які занурилися на дно океану 12 тисяч років тому і збереглися до цих пір.

Хоча механізм, за допомогою якого вони проіснували стільки часу, залишається невідомим, дослідники вважають, що вони піддалися діагенезу – процесу перетворення пухких відкладень в гірські породи. Про це повідомляє видання Science Alert.

Утворення були знайдені за допомогою сонара на глибині 60 метрів. Структури простягаються на 70 кілометрів між Фрейзером і островом Моретон (штат Квінсленд). За словами вчених, вони схожі на дюни на острові Фрейзер біля східного узбережжя Австралії, однак містять багато карбонату кальцію, який міг сприяти твердненню піску. Дощова вода могла також зіграти роль в діагенезі, після чого скам’янілі дюни занурилися на дно моря.

Схожа структура знаходиться в США, в штаті Арізона, і називається Хвилею. Вона являє собою піщанну скельну формацію, проте 250 мільйонів років тому, під час юрського періоду, це були піщані дюни, що переміщалися під дією вітрів.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ