Копнули глибше: дослідники з’ясували, навіщо єгиптяни ховали дітей в горщиках

Дослідники, які вивчали одну з найбільш дивних традицій стародавнього Єгипту нарешті з’ясували її значення. Їх висновки було опубліковано в журналі Antiquity.

До цього висловлювалися версії, що поховання померлих в горщиках було зумовлено матеріальними труднощами сімейства. Іншими словами, бідняки не могли собі дозволити проводити ті ж ритуали, що і багаті. Однак зараз археологи оскаржили дане твердження.

Варто відзначити, що дана традиція поставила багатьох дослідників у глухий кут.

Вчені вважають, що для жебраків жителів Стародавнього Єгипту керамічні горщики були цінністю, і навряд чи вони хотіли з ними розлучатися. Але ще важливіше інше: дослідники звернули увагу на те, що слова “горнець” та “утроба” позначаються однаковими ієрогліфами.

Таким чином вчені впевнені, що поховання дітей в горщиках, ймовірно, мало якийсь ритуальний сенс, де керамічний виріб повинно було символізувати утробу матері.

Певно, для древніх єгиптян така ритуальна традиція була ще одним способом підтримки зв’язку між світом живих і світом мертвих.

Також фахівці звернули увагу на стіну однієї єгипетської гробниці, де були зображені люди в ритуальному танці. Ієрогліфи, які доповнюють зображення, згадують слова “горщик”, “яйце” і “таємниця народження”.

Додатковим свідченням символічного значення таких поховань є те, що померлі розташовувалися у формі ембріона.

Зазначимо, поховання померлих в керамічних горщиках, які чимось нагадували грецькі амфори стародавні єгиптяни стали практикувати приблизно в 3500 роках до нашої ери.

Так ховали переважно дітей, новонароджених і недоношених немовлят, однак були випадки, коли подібним чином надходили і з тілами дорослих.

Незважаючи на те, що не збереглося жодного письмового джерела Додинастичного періоду, вчені можуть почерпнути чимало важливої інформації від збережених тіл стародавніх єгиптян.

Це стало можливим завдяки тому, що люди того часу не дотримувалися загальної практики кремації тіл, а ховали своїх померлих. Чому вони вчинили саме так, невідомо, але деякі вчені вважають, що єгиптяни боялися, що мертві можуть піднятися з могил, якщо з ними погано поводитися після смерті.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ