Вчені розкрили загадку Стоунхенджа

Археологи з’ясували призначення фолктонських барабанів – стародавніх кам’яних циліндрів, чий вік сягає 4-4,6 тисячі років.

Виявилося, що племена, які жили на півночі сучасної Англії, використовували їх в якості вимірювальних інструментів для створення мегалітичних споруд, в тому числі Стоунхенджа.

Циліндри, вкриті складним різьбленням, були знайдені в 1889 році в дитячій могилі, датованій неолітом, і з тих пір неодноразово вивчалися. Однак тільки зараз дослідники визначили, для чого ці артефакти застосовувалися. Вчені виміряли довжину окружності кожного барабана і з’ясували, що, якщо сім разів обернути мотузкою великий циліндр, то відміряна довжина дорівнюватиме 3,22 метра. Це ж число можна отримати, якщо обмотати вісім разів мотузкою середній циліндр або десять разів – найменший.

За словами археологів, циліндри могли бути корисні при створенні в Стоунхенджі трилітів – споруд з трьох каменів, один з яких лежить на двох інших. Стародавні люди відміряли потрібну довжину, обмотуючи мотузки навколо фолктонських барабанів або катаючи їх по землі. Це дозволяло їм використовувати для будівництва великі камені однакової висоти. В даний час вважається, що все це робилося «на око», без вимірювальних інструментів.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ