Глобальне потепління: вчені розповіли, як льодовики Гренландії наближають апокаліпсис

Льодовики Гренландії в процесі танення викидають величезну кількість метану в атмосферу. Цей газ в десятки разів сильніше вуглекислого газу сприяє парниковому ефекту і глобальному потеплінню.

До такого висновку прийшла міжнародна група вчених на чолі з представниками Брістольського університету, передає Science Daily.

Експерти протягом трьох місяців спостерігали за крижаним щитом Гренландії площею 600 квадратних кілометрів. Вони збирали зразки талої води і заміряли кількість виробленого з-під льодовика метану. З’ясувалося, що тільки з досліджуваної ділянки в атмосферу потрапило понад 6 тонн газу.

Метан, вуглекислий газ і водяна пара – це три компоненти, які сприяють парниковому ефекту на землі. Тільки дія метану в 20-28 разів більш руйнівна, ніж у вуглекислого газу, і він набагато сильніше впливає на температуру.

«Ключове відкриття полягає в тому, що більшість метану з глибин льодовиків Гренландії вивільняється через талу воду у великих швидких річках, перш ніж цей газ може бути окислений в СО2 – нормальний процес для перетворення метану, який знижує його парниковий потенціал», – говорить глава дослідження професор Джемма Уедхем.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ