Вчені планують дивовижний експеримент на Місяці

Китайський зонд Chang’e-4 – перший космічний апарат, який сів на зворотному боці Місяця. Вчені всього світу назвали цю подію «історичним кроком» в дослідженні єдиного супутника нашої планети.

Мета місії – провести радіоастрономічні спостереження і експерименти з вирощування рослин, дослідити структуру і склад місячної поверхні.

Дві сторони Місяця

Із Землі видно тільки одну сторону Місяця – астрономи називають її «ближньою». Другу сторону – «далека» або «зворотна» – ніколи не видно, тому що Місяць обертається навколо своєї осі приблизно з тією ж швидкістю, що і навколо Землі. З цим же пов’язані і припливи на нашій планеті.

Коли в 1959 році радянський космічний корабель «Луна-3» відправив перші знімки зворотного боку Місяця, з’ясувалося, що його поверхня сильно відрізняється від ближньої. Справа в тому, що коли давні астероїди вдарялися об поверхню ближньої сторони Місяця, то з кратерів виходила лава, яка згладжувала рельєф і «прала записи» про попередні удари. Але на зворотному боці лави не було, і після зіткнення з астероїдами там залишилися просто кратери.

Астрономи припускають, що кора Місяця на ближній стороні набагато тонша, ніж на зворотній. Однак чому товщина кори так сильно змінюється від однієї півкулі до іншої – поки загадка. Планетолог з американського Університету Пердью доктор Брайоні Хорган сподівається, що Chang’e-4 допоможе її вирішити.

Новий погляд на історію Всесвіту

Доктор Хорган також вважає, що « рання історія Сонячної системи замкнена в скелях на зворотному боці Місяця». Саме там збереглися кратери і є своєрідним «записом про його молодості».

Астрономи давно мріяли побудувати радіотелескоп на протилежному боці Місяця, щоб досліджувати ранні етапи розвитку Всесвіту. Вони вважають, що це місце найбільш захищене від земних радіоперешкод, що виходять від мобільних телефонів, телевеж, ліній електропередач, супутників GPS, автомобілів, Wi-Fi і, власне, радіоприймачів. І Chang’e-4 стане першою місією, яка перевірить цю теорію.

«Ми зможемо послухати віддалене відлуння Великого вибуху і побачити, яким був Всесвіт до того, як сформувалися перші зірки», – каже Хейно Фальке, радіоастроном з університету Радбауда в Нідерландах.

Картопля на Місяці

Одна з цілей місії Chang’e-4 – експеримент з вирощування на Місяці рослин, зокрема картоплі. Для цього на борту апарату обладнана міні-теплиця.

Спеціаліст з садівництва із Флоридського університету Анна-Ліза Пол називає цей невеличкий експеримент «значним кроком у підготовці людей до повернення на Місяць на довше, ніж просто короткий візит».

Джерело





ІНШІ НОВИНИ