Знайдений новий спосіб визначення смерті людини

Американські дослідники пропонують по-новому трактувати поняття смерті людини. Адже дане поняття відоме ще з 1968 року.

Вчені з науково-дослідного інституту біоетики The Hastings Center (Центр Гастінгса) в США внесли дивну пропозицію, яка докорінно змінює існуюче визначення поняття «смерті людини». Дослідники впевнені в тому, що в сучасних реаліях дуже неправильно говорити про «смерть мозку», адже це не завжди так.

Медики до середини ХХ століття чітко могли дати визначення «смерті», про яку свідчила відсутність реакції у людини і рефлексів (дихання, пульс), тільки в такому випадку можна було визнати його кончину. Раніше було доведено, що втрата даних здібностей безпосередньо пов’язана з втратою мозкової активності. У 1968 році американські вчені опублікували статтю, в якій обґрунтовується даний факт.

Сучасні медичні експерти вважають такий підхід не зовсім коректним, адже за минулі півстоліття медицина зробила крок далеко вперед, і з’явилися такі методики, як штучна вентиляція легенів або трансплантація органів. Вони дозволяють підтримувати основні функції життєдіяльності організму навіть після зупинки роботи мозку.

Як приклад учені із США наводять випадок, який стався з підлітком в 2013 році. У Джаха Макмата констатували смерть, тим часом дитина, тіло якої підключили до системи життєзабезпечення, продовжувала розвиватися протягом цілих чотирьох років, і фактично смерть сталася тільки після остаточної зупинки серця. Внаслідок цього експерти запропонували переглянути поняття смерті і дати йому точніше і обгрунтоване визначення.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ