Випадково знайдений старовинний тайник УПА

У лісі на Івано-Франківщині знайшли бідон з документами Української повстанської армії, датовані 1945 роком.

За словами чоловіків, що знайшли повстанські документи, бідон був закопаний на глибині 15-20 см у лісі між селами Руда та Ворогів Рогатинського району.

Зазначається, що всередині бідону знаходилась книга з історії та перемотані мотузкою згортки документів.

Матеріали містять дані про діяльність УПА на теренах Львівської, Тернопільської областей та Закерзоння, що у Польщі. Науковці припустили, що документи призначалися для головнокомандувача УПА Романа Шухевича, який довгий час перебував на Рогатинщині.

Серед знахідок також виявлено шарж на Шухевича, низку документів радянського зразка, плакат чеською мовою, звіти та протоколи служби безпеки, фінансова звітність та касова документація.

Знайдені документи передали до Національного музею-меморіалу “Тюрма на Лонцького” для реставрації та детального опрацювання.

“Наразі складно сказати про те, якій структурі належав архів, адже є багато шифрів, котрі потрібно опрацювати. З’ясувати звідки надходили ці документи, локалізувати територію за населеними пунктами, тоді можна буде говорити про рівень та характер цього архіву. Слід зауважити й те, що у бідоні міститься багато різних документів, котрі, імовірно, збирали для керівництва підпілля з ширшої території, ніж Рогатинщина”, – розповів директор музею Руслан Забіла.

За його словами знахідка добре зберіглась. Після реставрації матеріали будуть оцифровані та оприлюднені в мережі.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ