В Узбекистані знайшли скарб вартістю понад 1 млн дол

В ході розкопок в підвалі однієї з історичних будівель в центрі столиці Узбекистану – Ташкенті – виявлені цінності, втрачені 80 років тому.

Відзначається, що вчені з Національного університету Узбекистану знайшли, зокрема, експонати з колекції 1918 року Ташкентського палацу князя Романова і предмети, які належали жертвам сталінських репресій, генерал-майору російської армії Джурабеку і переселенцям з Європи і Санкт-Петербурга. Все це знаходилося в прихованому приміщенні під підвалом.

На фотографіях зображені такі речі, як австрійський мікроскоп з золота XIX століття, різні монети, золоті злитки на вісім кілограмів, оброблені золотом книги XVIII-XIX століть з імператорського палацу і чотири раритетні книги про птахів Америки, кожна з яких може коштувати сотні тисяч доларів. Крім цього, були знайдені документи часів Узбецького ханства і старовинні рукописи мислителів, які вважали втраченими.

Стверджується, що вартість скарбу перевищує один мільйон доларів. Знахідки взяті під державну охорону.

Повідомляється, що цінності були доставлені в Середню Азію з ініціативи російського і радянського вченого Миколи Димо, одного із засновників Середньоазіатського університету (нині Національний університет Узбекистану).

Джерело





ІНШІ НОВИНИ