Лід тане майже всюди: через глобальне потепління відкрилися ландшафти Арктичної Канади

На острові Баффіна в Арктичної Канаді льодовики і крижані шапки різко відступили за останні десятиліття. Через глобальне потепління відкрилися стародавні ландшафти, які були під льодом протягом приблизно 115 тисяч років.

Мох, який не бачив денного світла щонайменше 40 000 років, з’явився з крижаних шапок на канадському острові Баффіна. Дослідники припустили, що літо в канадській Арктиці не було таким теплим за 115 тисяч років і більше.

«Це дослідження показує, що ми оголює пейзажі, яким 120 тисяч років. Минуле століття було, ймовірно, більш теплим, ніж будь-яке століття за останні 120 тисяч років», – сказав автор дослідження Саймон Пендлтон з Інституту арктичних і альпійських досліджень Університету Колорадо.

Щоб визначити вік рослин, зібраних на краях 30 крижаних шапок, розташованих на острові Баффінова Земля, на захід від Гренландії дослідники застосували радіовуглецевий аналіз.

«Зазвичай очікуєш побачити рослини різного віку в різних топографічних умовах. Наприклад, в місцях з підвищеннями довше утримується лід. Однак величина потепління виявилася настільки високою, що лід тане майже всюди», – уточнив Пендлтон.

За словами вченого, оскільки крижані шапки відступають, можуть з’явитися ще давніші пейзажі, навіть без радіовуглецевого аналізу ясно, як швидко острів Баффіна переходить в новий стан.

Зміни стають все більш помітними неозброєним оком.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ