Знищить все: вчені оцінили наслідки падіння Апофіса

Астероїд Апофіс може повністю знищити багатомільйонне місто в разі падіння на Землю, повідомляє ТАСС з посиланням на фахівця Інституту динаміки геосфер РАН, доктора фізико-математичних наук Валерія Шувалова.

«Якщо таке тіло (діаметр Апофіса понад 300 м) впаде для прикладу на Москву в межах Садового кільця, то в місті буде знищено все. Також серйозні руйнування будуть на території Московської області. А іоносферне випромінювання, напевно, всю Європу охопить», – сказав учений.

За словами Шувалова, астероїди, подібні за розмірами до Апофіса, падають на Землю раз в 10-100 тис. років. На сьогоднішній день у людства немає коштів змінити траєкторію астероїда, якщо виникне небезпека його зіткнення із Землею. Міжконтинентальні балістичні ракети, які існують сьогодні, якщо й зможуть потрапити в астероїд поблизу Землі, практично не вплинуть на його траєкторію.

Астероїд Апофіс був виявлений в 2004 році в обсерваторії Кітт-Пік (штат Арізона). Його назвали на честь староєгипетського змія-руйнівника, який вночі намагається знищити Сонце. Небесне тіло рухається зі швидкістю понад 30 км/с, то підходячи на відносно невелику відстань до Землі, то віддаляючись від неї. Наступного разу зближення очікується в 2029 році: астероїд може виявитися, за різними даними, в 37-38 тис. км від нашої планети.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ