Вчені розкрили таємницю смерті Сталіна: подробиці

Через 65 років після смерті радянського вождя не вщухають суперечки про те, як це було.

Існують офіційні документи, а також свідчення очевидців. Що сказано в заключенні і чому виникали різні теорії? Що думають дослідники про можливість змови, читайте у нашій статті.

В СРСР багато чого було покрито таємницею, але сьогодні найскладніше відновити історичну правду саме сталінської епохи.

За даними, які на сьогодні прийняті як офіційні (оскільки ніким доказово не спростовані), Сталін помер 5 березня 1953 року в 21 годині 50 хвилин від наслідків важкого інсульту на тлі гіпертонічної хвороби та атеросклерозу. Обширний крововилив в мозок стався ще увечері 1 березня, він викликав параліч правої половини тіла, втрату мови, потім стабільну втрату свідомості. Вождю було 74 роки.

Медичні записи про останні дні хворого і результати розтину були представлені Федеральним архівом на виставці 2003 року, присвяченій 50-річчю закінчення сталінської епохи. Роком раніше професор Московської медичної академії імені Сеченова Олександр Недоступ, вивчивши документи, зробив висновок, що сумніватися не варто, ніщо в них не дає підстав підозрювати, що Сталіна могли вбити або прискорити його смерть.

Проте фінал настільки одіозної особистості, як і раніше викликає суперечки серед вчених, істориків і публіцистів. Вони вказують на безліч дивацтв і упущень, плутаються в суперечливих повідомленнях преси та спогадах людей з оточення правителя. Змова і вбивство багатьом здаються більш логічними, ніж природна смерть.

Найбільш популярні теорії – про отруєння і двійника. Наприклад, відомо, що Йосип Віссаріонович переніс фатальний удар і вмирав на так званій «ближній дачі» в Кунцево (тоді це було Підмосков’ї).

Дезінформацію поширили, щоб не розкривати секретний стратегічний об’єкт – написали, ніби Сталін «перебував в Москві в своїй квартирі». Це дало привід запідозрити, що його ще тоді вбили в Кремлі, а всі наступні дні розігрували спектакль з двійником на дачі.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ