Магнітний полюс Землі зміщується до Росії – фото

Учені з американського Національного інституту інформації про навколишнє середовище з’ясували, що північний магнітний полюс Землі зміщується зі швидкістю близько 55 км на рік від північних територій Канади в сторону Сибіру.

Про це повідомляє прес-служба інституту.

Дослідники відзначають, що пояс вже подолав лінію зміни дат (умовну лінію, яка проходить від полюса, по різні боки якої місцевий час відрізняється на добу).

Зазвичай про зміни в магнітному полі Землі вчені оголошують раз в п’ять років.

Нове повідомлення повинно було бути опубліковано в кінці цього року. Однак серйозні зміни в Арктиці змусили фахівців повідомити про них достроково.

Видання Guardian вказує, що в 2000 році швидкість зсуву складала близько 15 км на рік. За 18 років вона збільшилася в три з гаком рази.

Сталося це через збільшення активності у зовнішній рідкій оболонці ядра планети. Почасти це може бути пов’язано зі зміною клімату.

Зсув магнітного поля Землі принципово важливий для коригування засобів навігації та забезпечення безпеки руху як військових, так і цивільних літаків і кораблів. У коригуванні потребують також додатки на смартфонах і GPS навігатори.

Причому це стосується не тільки районів, прилеглих до Північного Льодовитого океану.

Вчені відзначають, що південний магнітний полюс Землі також зміщується, проте швидкість його переміщення значно нижче.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ