Населення Землі почне стрімко скорочуватися вже через 30 років, – експерти

Зазвичай експерти попереджають про потужний демографічний стрибок і майбутню конкуренцію за ресурси. Але з таким сценарієм згодні не всі.

Зростання рівня освіти серед жінок може перевернути ситуацію з ніг на голову.

ООН прогнозує, що до 2050 року на Землі буде проживати понад 9,8 млрд людей, а до 2100 їх число перевищить 11 млрд. Більшість дослідників посилається на дані організації як на встановлений факт. Але журналіст Джон Іббітсон і політолог Даррел Брикер описують інший сценарій в своїй книзі «Спустіла планета». Вони вважають, що через 30 років населення Землі почне скорочуватися, і процес вже не зупиниться.

Брікер і Іббітсон провели власне дослідження і виявили, що багато демографів не згодні з експертами ООН. В першу чергу критиці піддалися статистичні методи оцінки. Організація враховувала коефіцієнт народжуваності і смертності, а також темпи міграції.

Але при цьому ніхто не брав до уваги зростання рівня освіти серед жінок і темпи урбанізації. Якщо врахувати ці чинники, то до 2100 року число жителів ледь досягне 8-9 млрд.

Експерти переконані: зараз і обивателі, і вчені тиражують один і той же міф про демографічний стрибок, хоча він не підкріплений фактами.

Освіта – ключовий фактор

В інтерв’ю Wired аналітики посилаються на роботи австрійського демографа Вольфганга Лутца, який досліджує вплив освіти на народжуваність. За його оцінками, все більше жінок інакше підходить до репродуктивного планування, в результаті показники фертильності знизяться.

Це стосується всіх регіонів, в тому числі і Африки, яка паралельно переживає процес стрімкої урбанізації.

Дослідники опитали дівчат з 26 країн, і більшість визнала, що планує мати не більше двох дітей.

Багато з них все більш усвідомлено приймають рішення про продовження роду і все менше піддаються тиску з боку суспільства.

Демографічний тренд, описаний Брікер і Іббітсоном, важливо враховувати, оскільки від нього залежать багато процесів, що протікають сьогодні. Розвиток транспорту, підтримка сільських регіонів, соцгарантії – все це безпосередньо пов’язано з демографічними показниками. І поки аналітики схиляються до того, що рости буде частка літнього, а не молодого населення.

Деякі дослідники вважають, що старіння і скорочення населення піде на користь економіці та екології. Експерти пропонують визнати еталоном НЕ багатодітні сім’ї, а невеликі осередки суспільства, до складу яких входять літні родичі-довгожителі.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ