Вчені назвали міста, які можуть стати безлюдними до 2100 року

Глобальне потепління може зробити багато великих міст непридатними для проживання – такий прогноз вчених.

Середня температура на планеті до 2040 року може піднятися на 1,5 градуса Цельсія, а до кінця століття – ще вище.

Такі зміни принесуть не тільки аномальну спеку, а й стихійні лиха.

Експерти назвали десять міст, яким до 2100 року загрожує занепад через клімат.

Маямі і Новому Орлеану (США) загрожують повені. Якщо рівень моря підніметься всього на 90 сантиметрів, третина Нового Орлеана, де проживає близько 100 000 людей, опиниться під водою.

Чикаго може постраждати від спеки. У 1995 році від небувалої спеки загинуло 700 жителів міста. Температура сягала +41 градусів Цельсія, а вологість – 85% (показник в 95% вважається смертельно небезпечним). Вчені попереджають, що щось подібне може повторитися в будь-який момент.

Літні температури в Дубаї (ОАЕ) до 2070 року, за прогнозами, зростуть до +45 градусів Цельсія, а вологість – до 95%. Місцеві жителі вже зараз відчувають на собі хвилі спеки і намагаються не виходити на вулицю з червня по вересень, проводячи час в приміщеннях з кондиціонерами.

Така ж кліматична загроза актуальна і для Абу-Дабі. У цьому регіоні була зафіксована рекордна температура +52 градуса. На думку вчених, у другій половині століття така спека стане більш регулярним явищем.

Сильні теплові удари, ймовірно, чекають і Шанхай в період 2070-2100 років. Експерти прогнозують, що за ці роки може статися, щонайменше, п’ять хвиль аномальної спеки, коли температура підніметься вище смертельно небезпечних значень. Відзначимо, що Шанхай – третє за кількістю населення місто Китаю, в ньому проживає близько 24 мільйонів чоловік.

Пекін же постраждає від смогу. Столиця Китаю відома своєю складною екологічною обстановкою, і в найближчі роки ситуація буде тільки погіршуватися. За статистикою, забруднене повітря забирає більше життів, ніж куріння – в 2015 році від пов’язаних з ним хвороб померли дев’ять мільйонів чоловік (16% від загального числа смертей в світі).

У список потрапило і місто Нью-Делі в Індії – йому загрожують і спека, і промислові забруднення. Дослідження показало, що вже зараз близько 2% жителів Індії піддаються впливу смертельно небезпечних температур і вологості. До кінця століття ця цифра може зрости до 70%.

Бангладеш визнаний однією з найбільш уразливих країн для кліматичних змін. Країна вже зіткнулася з їх наслідками. Влітку 2017 року там сталася повінь, яка забрала життя 140 осіб і зруйнувала майже 700 000 домівок.

Якщо рівень моря підніметься на три фути (91 сантиметр), Бангладеш втратить до 20% своєї території. Жителі сільських місцевостей перебираються в місто Дакки, але цей район також схильний до повеней, особливо в сезон мусонів.

Лагос (Нігерія) також знаходиться під загрозою через підвищення рівня моря. Він розташований в низовині дельти річки. Дослідження від 2016 року показало – в найближчі десять років стихійні лиха можуть забрати до 260 000 жертв в цьому місті.

Експерти відзначили, що мета таких рейтингів – попередити місцеву владу про небезпеку, щоб ті змогли вчасно до неї підготуватися.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ