Глобальне потепління: холодних зим більше не буде

Рівень вуглекислого газу став найвищим за останні 15 мільйонів років.

Останні 20 років стали найспекотнішими за всю історію метеоспостережень. Більш того – за останні 5 років щорічно встановлюються рекорди спеки по всій земній кулі.

І це тільки початок – вважають в Національному управлінні океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA).

Кліматолог Саймон Доннер з Університету Британської Колумбії, який займається дослідженням антропогенної зміни клімату, стверджує, що за останні двадцять років було встановлено вдвічі більше жарких рекордів, ніж холодних: 21 тисяча рекордних денних максимумів проти 11 тисяч рекордних мінімумів.

Найхолодніша епоха на Землі закінчилася майже століття тому – в період між 1884 і 1929 роками, а найхолодніший рік був зафіксований в 1904 році.

Так, з початку промислової революції, вчені відзначають щорічне підвищення глобальної температури – за століття вона піднялася на 1 градус за Цельсієм. Потужні парникові гази, які утримують тепло, зігрівали планету протягом століть, але за останні 40 років ця тенденція прискорилася і стала особливо помітною через людський фактор.

Як вважають вчені, це наслідок простої фізики, зрозумілої з XIX століття: ще в кінці 1880-х років в повітрі був набагато нижчий рівень вуглекислого газу. Сьогодні рівень вуглекислого газу, ймовірно, найвищий за останні 15 мільйонів років.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ