Розкрито таємницю гробниці Олександра Македонського

В Єгипті наблизилися до знахідки гробниці Олександра Македонського.

Поховані й забуті в століттях, фундаментні стіни монументальної будівлі, що датуються епохою Олександра Великого, були виявлені в єгипетському місті, названому в його честь.

Протягом 14 років грецький археолог Калліопа Лімнеос-Папака досліджувала сади Шаллалат в громадському парку в центрі Олександрії в Єгипті. Одного разу трохи землі впало в яму і помічники Калліопи подзвонили їй, щоб оглянути шматок білого мармуру, який висунувся з бруду. Вона вже розчарувалася в знахідці, але коли археолог побачила шматочок білого каменю, вона відчула прилив надії.

«Я молилася, – каже вона. – Я сподівалася, що це не просто шматок мармуру.

Артефакт виявився ранньою елліністичною статуєю, яка мала всі ознаки Олександра Македонського. Ця знахідка може вказувати на місце поховання знаменитого полководця, гробницю якого розшукують вже протягом багатьох століть.

Керівник експедиції грецький археолог Каллиопа Лімнеос-Папака переконана, що її команда опинилася на межі розгадки цієї таємниці. Археологам вперше вдалося виявити руїни Олександрії, так званий царський квартал, які є першими спорудами стародавнього міста.

У пошуках гробниці археологи застосовують стародавні джерела і сучасні технології. Зокрема, вони за допомогою комп’ютера сканують ґрунт, завдяки чому дізналися, що під поверхнею сучасного міста знаходяться 14 аномалій і одна з них може виявитися могилою Олександра Македонського.

Нагадаємо, що під руїнами середньовічної будівлі археологи знайшли стародавні артефакти. Розкопки проводилися в швейцарському місті Альтдорф. Вілла Вінтерберг була побудована приблизно в XVI столітті, проте під її фундаментом на глибині одного метра знайшлися більш старі артефакти.

Археологи виявили руїни кам’яних стін, побудованих до великої пожежі, яка сталася в цих краях в 1799 році, і приблизно датували їх XVI століттям. В одній зі стін були знайдені скляні посудини і фрагменти мильного каменю – стеатиту, який часто застосовувався в будівництві, а також при виготовленні предметів побуту.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ