Вчені розгадали таємницю «смарагдових» айсбергів

Вчені знайшли розгадку таємниці зелених айсбергів, що періодично з’являються біля берегів Антарктиди.

Причину дивного забарвлення крижаних брил не могли визначити протягом десятків років. Провідний автор дослідження з Університету Вашингтона Стівен Уоррен почав займатися цією проблемою ще в 1988 році, повідомляє Journal of Geophysical Research: Oceans.

Він досліджував невеликий фрагмент айсберга і виявив, що це не поверхневий, а морський лід – він утворюється при замерзанні морської води в нижній частині крижаного шельфу.

Вчені спочатку припустили, що зелений відтінок виникає через розчиненого органічного вуглецю, що утворився з останків водних тварин і рослин.

Але аналізи показали – і прозорий, і «смарагдовий» лід містять однакову кількість органічних речовин.

Нещодавно у дослідників з’явилася нова теорія. Вони припустили, що незвичайне забарвлення з’являється через оксид заліза.

Так, шари морського льоду на дні шельфу Амері містили в 500 разів більше цієї речовини, ніж льодовики на вершині.

Оксиди заліза присутні в грунтах і каменях. На думку дослідників, великі льодовики під час руху по скельних породах материка «перетерли» верхню частину поверхні в невеликий камінь і винесли його в море. Під крижаним шельфом насичений залізом пил змішався з океанської водою і поступово замерз.

Автори наукової роботи мають намір зібрати кілька зразків з різних льодовиків Південного полюса, щоб підтвердити або спростувати свою здогадку.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ