Китай має намір запустити нове «штучне сонце» вже в цьому році

Вчені Китайської академії наук збираються завершити в цьому році будівництво нового токамака. Установка повинна оновити рекорд в створенні високотемпературної плазми і наблизити отримання енергії з реакції термоядерного синтезу.

У листопаді минулого року китайські фахівці з Інституту фізики плазми розігріли в експериментальному надпровідному токамаку EAST «штучне сонце» до 100 млн градусів Цельсія. Минулої неділі представник Китайської національної ядерної корпорації Дуань Сюйжу оголосив, що інженери завершать роботи над новим токамаком HL-2M в 2019 році, пише Science Alert.

Восени реактор EAST довів температуру електронів в плазмі до 100 млн градусів, а температуру іонів – до 50 млн С. Токамак HL-2M зможе вдвічі збільшити останній показник. 100 млн градусів – це в сім разів вище температури на Сонці. Також новий токамак піднімає рівень електричного струму в плазмі з 1 трлн до 3 трлн ампер.

Досягнення межі температури іонів в 100 млн градусів – одна з трьох умов появи функціональних термоядерних реакторів.

Дві інших – утримання плазми всередині обмеженого простору протягом досить довгого часу і забезпечення високої щільності плазми.

Якщо HL-2M дозволить втілити ці плани, установка стане зразком для створення майбутніх термоядерних реакторів і величезним внеском Китаю в споруджуваний у Франції Міжнародний експериментальний термоядерний реактор (ITER), який буде завершений не раніше 2025 року.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ