Вчені розповіли, чому людина «падає» уві сні

Фахівці в області фізіології після ряду випробувань змогли пояснити відчуття «падіння» людини уві сні.

Для цього вони вивчили функціонування організму під час нічного відпочинку. Після чого вони змогли знайти причини, та дати пояснення феномену.

Виявилося, що виною всьому є один з відділів стовбура головного мозку, робота якого і створює уві сні ефект «падіння». Процес засинання і пробудження регулюється пучками нейронів, що знаходяться безпосередньо в ньому. Також нейрони отримують сигнали від внутрішнього вуха і вестибулярної системи, що відповідає за процес рівноваги. Під час фази, яку називають швидким сном, нейрони, що проявляють активність під час неспання, стрімко «пробуджуються» і активно передаються сусіднім клітинам. Така схема формує відчуття невагомості.

При нейронній активації відбувається посилення відчуттів, що й спричиняє за собою відчуття польоту, а в деяких випадках і падіння. При остаточній активізації мозкових клітин, відповідальних за пробудження, людина прокидається.

Оскільки протягом ночі, фази сну змінюються, то деякі нейрони періодично вмикаються і вимикаються. Коли йде перехід в фазу швидкого сну, ненавмисно може активуватися сусідній відділ, який регулює орієнтацію в просторі. Як наслідок, відбувається помилкове сприйняття мозком стан сну, як раптового падіння. Через це мозок дає якийсь сигнал людині, щоб та прокинулася для так званого «порятунку».

Джерело





ІНШІ НОВИНИ