У Стоунхенджі виявили сліди дивних ритуальних бенкетів

Стоунхендж був не тільки місцем упокоєння покійних, а й «майданчиком» для масових ритуальних урочистостей, з’ясували вчені.

Неподалік від кромлеха збереглися стародавні ями, заповнені кістками свиней. Очевидно, м’ясо цих тварин використовували для приготування страв, повідомляє Science Advances.

Фахівці проаналізували 131 зразок і встановили, що практично всі свині були вирощені на різних фермах, в тому числі досить далеко від Стоунхенджа: в Шотландії, Північно-Східному і Західному Уельсі.

Автори дослідження зробили висновок, що стародавні бритти періодично з’їжджалися до пам’ятника з усієї Англії, щоб відзначити якусь подію або провести ритуал.

Це вказує на досить складну соціальну структуру, сформовану вже в епоху неоліту (4,5 тисяч років тому).

Питання, як до Стоунхенджу доставляли свиней, залишилося відкритим. Ці тварини не можуть проходити великі відстані, так що їх або везли транспортом, або заздалегідь забивали і обробляли. Але в останньому випадку потрібно зберігати м’ясо свіжим протягом усього шляху, який міг зайняти кілька днів. Вчені не змогли визначити, яку технологію використовували для виконання цього завдання.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ