Вчені знайшли в Чилі сліди глобальної катастрофи

Геологи Каліфорнійського університету виявили в Чилі сліди вкрай потужної космічної катастрофи. Вчені заявляють, що відбулися ці руйнівні події 12,800 років тому, в кінці епохи плейстоцену. Про це пише Phys.org.

Згідно з даними дослідження, комета врізалася в Землю, викликавши драматичні зміни клімату, що призвели до вимирання фауни і скорочення чисельності людей.

Фахівці встановили, що комета спровокувала різку зміну клімату, що супроводжується швидким похолоданням в Північній півкулі на тлі загальної глобальної тенденції природного потепління і танення крижаного покриву.

Кратер, виявлений під крижаним щитом Гренландії шириною 31 кілометр, був одним з багатьох фрагментів комети.

Крім того, в чилійському Пілауко були зроблені інші знахідки – в деяких шарах різко зникли сліди регіональної рослинності, а представники мегафауни або скоротилися в чисельності, або взагалі зникли. Сталося це також близько 13 тисяч років тому, і вчені не можуть назвати це збігом.

Також в ході розкопок були виявлені специфічні застиглі породи, які розплавилися через вплив високих температур внаслідок космічної катастрофи. У цих шарах були виявлені пікові концентрації платини, золота, а також інших елементів, які в природі зустрічаються рідко.

Древній апокаліпсис також підтверджує мікровугілля і ознаки горіння в зразках пилу, які були зібрані в ударному шарі.

Все це свідчить про те, що близько 13 тисяч років тому Земля зазнала потужного дощу з гігантських осколків комети. Це і призвело до глобальної катастрофи, повторення якої вчені не виключають.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ