Фізики вперше зафіксували подорож в минуле

Група фізиків з США, Швейцарії та Росії вперше змогли зафіксувати переміщення квантової частинки з теперішнього часу в минуле. Про це йдеться в статті Scientific Reports.

Як повідомляється, фізики проводили ряд експериментів, намагаючись зрозуміти, чи може хоча б одна частка здійснити подорож у часі. Під час одного з експериментів вченим вдалося зафіксувати, як електрон на далю секунди перенісся в минуле.

Таким чином, вченим вдалося порушити другий закон термодинаміки, який вказує, що для всесвіту в цілому ентропія зростає. Вчені виявили, що цей закон можна обійти на квантовому рівні.

При цьому в статті наголошується, що електрон спонтанно опинився в минулому, а вчені не виключають, що така подія є вкрай рідкісною. Вони допускають, що таке може статися лише раз за весь час існування Всесвіту.

У свою чергу автор дослідження, завідувач лабораторії фізики квантових інформтехнологий МФТІ Гордій Лісовик пояснив суть експерименту.

“Наша робота присвячена стрілі часу, тобто послідовності подій між минулим і майбутнім. Стріла спрямована в одну сторону – тому що після 14 березня ми не можемо прокинутися на наступний ранок 13 березня. Всі події в нашому житті діляться на “до” і “після” – це і є стріла часу”, – розповів він.

За словами Лісовика, вчені “провели експеримент і змогли повернути квантову систему з наконечника стріли в її основу, простіше кажучи, з майбутнього в минуле”.

“У нас була система надпровідних кубітів (квантовий розряд або найменший елемент для зберігання інформації в квантовому комп’ютері), з якими ми провели кілька операцій. В результаті вся ця квантова система почала еволюціонувати назад у часі “, – пояснив він.

Пояснюючи складність проведеного експерименту, вчений зазначив, що це “все одно що змусити розбиту чашку заново зібратися в одне ціле”.

Щодо можливості подорожей у часі для людини, вчений зазначив, що це поки нереально.

“Треба розуміти, що наше дослідження присвячене переміщенню в часі тільки на квантовому рівні. Говорити про подорожі в часі для людей поки не можна – це фантазія. Можна з таким же успіхом стверджувати, що через секунду ми перемістимося з Землі на Місяць. Імовірність такої події є, вона ненульова. Але всерйоз це обговорювати неможливо “, – резюмував він.

Лісовик також зазначив, що не дивлячись на те, що вченим вдалося відправити квантову частинку в минуле, вони все ще не здатні відправити її в майбутнє.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ