У Сербії знайшли втрачені листи Ніколи Тесли

У Сербії дослідники виявили два листи, написані вченим Нікола Тесла. Про це повідомили представники культурно-історичного товариства “Адлігат”. 

Вони датовані груднем 1934 року і адресовані генеральному консулу Королівства Югославія в Нью-Йорку Радое Янковичу. У своїх посланнях Тесла говорить про Михайла Пупина – фізика і винахідника сербського походження. 

Раніше історики вважали, що між ними був конфлікт, і вони роками не спілкувалися. Часто їх розбіжності у внутрішньополітичних суперечках наводяться як свідчення складного сербського національного характеру. Однак в листах, які були знайдені, Тесла пише про Пупина з повагою.

“Листи багато в чому змінюють загальновідому історію відносин двох цих вчених і підтверджують розповіді про примирення Тесли і Пупина на смертному одрі останнього. Стає цілком очевидно, що в момент написання листа, за три місяці до смерті Пупина, конфлікту між вченими не було, вони лише хотіли якомога швидше зустрітися “, – розповів засновник” Адлігата “Віктор Лазич. Дослідники не уточнюють, де і як були знайдені листи Тесли, і не веде їх слід до “архіву Тесли”, який розшукується десятиліттями.





ІНШІ НОВИНИ