Людина з Хараппа: вчені наблизилися до розгадки таємниці найдавнішої цивілізації

Індія – одне з небагатьох місць на планеті Земля, яке може претендувати на звання колиски людства.

Клімат цих місць був найбільш сприятливий для людини, а тваринний і рослинний світ дуже багатий і давав багато поживи.

Тому не дивно, що саме в долині Інду з’явилася одна з найдавніших цивілізацій, найвідоміші міста якої носять назви Хараппа і Мохенджо-Даро. І як це часто буває в історії, звичайні події призводять до великих відкриттів.

Так в Індії, в західному штаті Гуджарат, в пустелі Качський Ранн, на прямокутній ділянці 300х300 м знайшлося відразу 250 стародавніх могил, і одна з них, як виявилося, найдавніша – належить до III тисячоліття до нашої ери.

Група археологів натрапила на людський скелет, вік якого сягав майже 5000 років. В цей час в цих місцях в давнину перебувала цивілізація долини Інду, яку називають Хараппська.

Важливість виявлення цього скелета полягає ще в тому, що від тих часів залишилося не так багато людських останків. Тому залишається питання, ким етнічно були жителі Індської цивілізації.

Зараз в Індії йде масштабна суперечка: одні запевняють, що створило цивілізацію доарійське населення Індостану, потім в середині II тисячоліття до нашої ери сюди прийшли кочові племена аріїв.

А другі, серед яких і індійські політики націоналістичного спрямування, не сумніваються, що великі міста Мохенджо-Даро і Хараппа побудовані якраз давніми аріями.

На даний момент дослідники намагаються підтвердити або спростувати цю точку зору.

Скелет відправлений у Керальский університет, де дослідники спробують визначити його вік, стать, можливу причину смерті та етнічну приналежність.

Цивілізація залишила після себе руїни міст, побудованих за єдиним суворим планом з унікальною системою каналізації і навіть з басейнами – найдавнішими з відомих на сьогоднішній день.

Також від неї збереглися залишки морських портів – ця давня культура вела активну морську торгівлю.

Багато істориків впевнені, що саме цю країну шумери називали державою Мелухха, звідки в Межиріччі везли слонову кістку та інші цінності.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ