Вчений: нова біотехнологія дозволить людям, які живуть сьогодні, дожити до 1000 років

Обрі ді Грей – дослідник, який працює в сфері регенеративної медицини при підтримці бізнесмена Пітера Тіля – вважає, що хтось із сучасних людей проживе до тисячі років, і дивується, чому його впевненість сприймають з недовірою.

Силіконова долина побудована на ідеї, що технології можуть оптимізувати і виправити практично будь-який аспект нашого життя: на думку деяких вчених, не стане винятком і тривалість життя людини. Все більше число «трансгуманістів» переконані, що з часом люди можуть трансформуватися за допомогою біоінженерії, а старіння буде виліковне, як будь-яка хвороба.

У світлі швидкого прогресу в сфері редагування генів, нанотехнологій і робототехніки деякі футуристи очікують, що біохакери, що живуть зараз, вже будуть здатні подвоїти тривалість свого життя. Обрі ді Грей (Aubrey de Grey), дослідник, що працює в сфері регенеративної медицини при підтримці технічного магната Пітера Тіля (Peter Thiel), впевнений , що хтось із сучасних людей проживе до тисячі років, і здивований, чому його впевненість сприймається так скептично.

Корейський лікар і фінансист Джун Юн (Joon Yun) запропонував премію в розмірі 500 тисяч доларів кожному, хто зможе відновити серцебиття піддослідної тварини і збільшити тривалість її життя на 50 відсотків. Юн вважає, що для людей рівень смертності у віці 20 років становить 0,001 відсотка, «тому, якби ви могли підтримувати гомеостатичну здатність цього віку, середня тривалість життя була б 1000 років».

Співробітники Гарвардської медичної школи вважають, що вони близькі до вирішення цієї проблеми. З віком у людей скорочується кількість кровоносних судин в м’язах, що, як вважається, призводить до поступового руйнування життєво важливих органів. Така ж картина спостерігається у мишей. У 2018 році дослідники з Гарварду годували гризунів хімічною речовиною для маніпулювання геном, пов’язаним з ростом кровоносних судин, і виявили, що старі миші згодом могли бігати на біговій доріжці на 56 відсотків довше. Поки це дослідження не завершено, розвивається ринок так званих розумних ліків – амінокислот і інших добавок, які нібито підвищують когнітивні здібності і запобігають старінню мозку. Очікується, що до 2024 року ринок цих препаратів перевищить 11 мільярдів доларів.

Один з найвідоміших біохакерів – засновник Bulletproof Coffee Дейв Еспрі (Dave Asprey). У минулому році доктор витягнув стовбурові клітини з кісткового мозку Еспрі і ввів їх в органи і суглоби по всьому тілу: цей процес Еспрі має намір повторювати двічі на рік, вважаючи, що він «освіжає» тіло новими клітинами. Нещодавно йому виповнилося 45 років, однак він впевнений, що доживе до 180. Однак не всі в світовому співтоваристві думають так оптимістично.

Більшість вчених або налаштовані скептично, або категорично проти будь-яких спроб повернути назад процес старіння або продовжити життя людини на невизначений термін. Професор Мічиганського університету Річард Міллер (Richard Miller) в своїй статті називає життєву мету Ді Грея «настільки далекою від правдоподібної, що вона не викликає жодної поваги в науковому співтоваристві». Найстаріші люди доживали до 120 років, і цей рекорд не був досягнутий за останні десятиліття, незважаючи на значні поліпшення в охороні здоров’я. Цей факт змусив багатьох експертів повірити, що це в значній мірі становить «біологічну вершину» довголіття людини.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ