Вчені: мозок людини реагує на магнітне поле Землі

Якщо багато представників живого світу мають магніторецепції, то чому її не має бути у людини? Дослідження людей, що володіють подібними здібностями, ведуться на протязі не одного десятиліття, але адекватних результатів до сьогоднішнього дня не було. Затвердження про присутність магніторецепціі у людини поки є спірним. Можливо, відкрити таємницю вдалося вченим із США.

Магніторецепціі (вживання терміна відомо з 1972 року) – почуття, яке дає організму можливість відчувати магнітне поле, що дозволяє визначати напрямок руху, висоту або місце розташування на місцевості. Це один з механізмів, завдяки яким деякі види тварин здатні вибирати вірний напрямок руху при регулярних сезонних міграціях.

Раніше Джозеф Кіршвінк з Каліфорнійського технологічного інституту зробив доповідь на конференції в Королівському інституті навігації в Лондоні, в якій описав, як людський мозок реагує на магнітне поле, повідомляє журнал «Наука і життя». Тоді ж провели експеримент з 34 добровольцями. Їх по черзі садили в темну кімнату, яка не пропускала зовнішнє електромагнітне поле, але генеруючу власне. У кімнаті-клітці вчені створювали «земне» магнітне поле і імітували його обертання, а приєднані до голови електроди в повній темряві реєстрували ЕЕГ піддослідного. Змінюючи потік електричного струму через котушки, що вистилають клітку, експериментатори створили магнітне поле з сильним нахилом, як у середніх широтах північної півкулі. Потім вони повертали поле, так якщо б людина повернула голову. Дані ЕЕГ показали, що обертання магнітного поля може викликати сильні і відтворювані реакції мозку. Самі піддослідні не відчули нічого, але їхній мозок був «стурбований» несподіваною зміною напрямку магнітного поля, що викликало скорочення альфа-хвиль. Альфа- хвилі або ритми головного мозку – діагностуються як електричні коливання мозку – центрального відділу нервової системи людини, що представляє собою компактне скупчення нервових клітин і їх відростків.

Реакція на магнітне поле була не у всіх, а лише у третини добровольців. Дані того дослідження вийшли у вигляді наукової статті в eNeuro. Залишаються незрозумілими деякі питання, а також ще належить вивчити сам механізм магнітного почуття у людей і зрозуміти, чи позначається воно на поведінці чи ні. І, тим не менше, дослідники говорять, що ці експерименти є доказом магніторецепціі людини.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ