У старовинній бібліотеці знайшли рукопис самого Колумба, він зберігав 300-річну таємницю

Вчені виявили цінний рукопис з бібліотеки Фернандо Колумба, старшого сина відомого мореплавця і першовідкривача Христофора Колумба. Як виявилося, вона зберігалася в бібліотеці Копенгагенського університету в Данії.

Рукописний каталог початку ХVI століття, який складається з 2 тисяч сторінок, протягом довгого часу вважався зниклим. У манускрипті під назвою “Книга епітом” знаходиться приблизно 3 тисячі анотацій до книг із зібрання Фернандо Колумба.

Вчений Едвард Вілсон-Лі з Кембриджського університету і професор Хосе Марія Перес Фернандес з Гранадского університету підтвердили те, що документ дійсно справжній. Він зберігся в хорошому стані, незважаючи на кілька відсутніх сторінок на початку і в кінці.

Експерти відзначили, що мова йде про один з найбільш важливих документів серед каталогів, які були створені Фернандо Колумбом і його бібліотекарями.

За своє життя іспанський письменник і космограф зібрав величезну бібліотеку, яка складається з 15000 документів і томів. Частина з них зникла, а частина зберігається в бібліотеці Севільї.

Вчені припускають, що в Копенгаген цінний каталог потрапив завдяки ісландцю Арні Магнуссону, який очолював кафедру в університеті. Він цікавився більшою мірою древньоісландськими текстами, але в його колекцію потрапили і деякі іспанські манускрипти. Вони були вивезені в кінці ХVII століття Корнеліусом Лерхе, послом Данії в Мадриді, а пізніше загубилися серед величезної кількості рукописів скандинавських країн.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ