Японський зонд скинув бомбу на астероїд Рюгу

Японський зонд “Хаябуса-2» в п’ятницю успішно здійснив вибух на астероїді Рюгу. Для проведення операції до космічного тіла був доставлений спеціальний блок, за допомогою якого апарат зробив «постріл», повідомили в Японському агентстві аерокосмічних досліджень.

Блок наблизився до астероїда на мінімально можливу дистанцію і вистрілив в нього мідним снарядом вагою в два кілограми. Вчені сподіваються, що за допомогою цього на місці вибуху утворюється кратер.

У воронці фахівці розраховують знайти породи, які залишилися всередині небесного тіла з епохи формування Сонячної системи. Найкращим результатом операції буде виявлення на космічному тілі сліди органічних речовин і води. Вивчивши їх, дослідники наблизяться до розуміння того, як життя поширилося по космосу. З цією метою в травні зонд приземлиться в кратері, щоб взяти зразки і доставити їх на Землю для вивчення.

Варто зазначити, що аналогічну операцію зонд вже проводив раніше в лютому. Йому успішно вдалося отримати зразки грунту.

Астероїд Рюгу знаходиться між Землею і Марсом і обертається навколо Сонця. 600-кілограмовий Зонд «Хаябуса-2» запустили до нього в грудні 2014 року з японського космодрому, розташованого на острові Танегасіма. Планується, що апарат повернеться на Землю в 2020 році.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ