З’явилися фото першої в світі геномодифікованої ящірки

Вчені університету Джорджії оприлюднили результати дослідження про створення першої рептилії за допомогою технології редагування геному CRISPR.

Експеримент провели на ящірці виду коричневий аноліс (Anolis sagrei), яка після редагування генів отримала блідо-рожевий відтінок.

«Ми дійсно не думали створити ящірку-альбіноса», – зазначила співавтор дослідження Ешлі Расіс.

Вчені вже довгий час редагують гени, наприклад, мишам, свиням, козам, курям і метеликам. Але вважалося неможливим застосувати стандартний підхід до рептилій через особливості репродуктивної системи: у ящірок було важко вловити момент запліднення, а потім – легко пошкодити ембріон. На те, щоб вирішити проблему, у авторів дослідження пішло близько двох років: у підсумку вони застосували технологію до яйцеклітин, які ще не запліднили.

Всього вчені опрацювали 146 незрілих яйцеклітин 21 рептилії. Як результат, вийшли чотири блідо-рожевих ящірки. Те, що автори дослідження «вимкнули» ген тирозинази, призвело до альбінізму рептилій.

«Тепер ми можемо створити від двох до чотирьох ящірок-мутантів за добу роботи», – зазначив глава профільного департаменту Університету Джорджії Дуглас Менкен.

Подальші дослідження, на думку вчених, допоможуть у вивченні генів людини: той же ген тирозинази відповідає на процеси в розвитку очей. Він загальний для анолісів і людей, але відсутній у багатьох тварин, які зазвичай використовуються в дослідженнях.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ