18 щупалець замість рота: в Китаї знайшли «Ктулху» віком 500 млн років

Китайські палеонтологи виявили біля міста Куньмін в провінції Юннань останки загадкової істоти віком понад 500 мільйонів років. Тварина нагадує міфічного Ктулху з творів Лавкрафта або моторошного сарлакка з «Зоряних воєн», повідомляє журнал Current Biology.

Рот істоти виду Daihua sanqiong обрамляли 18 довгих щупалець, якими вона захоплювала здобич. Стародавні «Ктулху» були невеликі – близько п’яти сантиметрів в діаметрі.

Останки Daihua sanqiong відносяться до часу «кембрійського вибуху» – періоду зростання біологічного різноманіття в світі. Тоді з’явилися перші ракоподібні, молюски, голкошкірі, медузи, черви, гребневики і інші види.

Daihua, як вважають вчені, були предками сучасних гребневиків. Зараз вчені мають намір з’ясувати, як нерухомий Daihua sanqiong, що володіє скелетом, перетворився в желеподібну істоту.

В кінці березня в сланцевих відкладах поруч з річкою Даньшуй виявили близько 30 000 скам’янілостей, вік яких становить 518 мільйонів років. Вчені ідентифікували 101 багатоклітинний вид і вісім водоростей. Більше половини з них були раніше невідомі науці.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ