Вчені: у центрі нашої галактики розташований гігантський хрест

Астрономам вдалося виявити гігантський “хрест” з декількох тисяч молодих зірок в центрі нашої Галактики, чия наявність розповідає про особливу історію народження Чумацького Шляху, йдеться в статті, опублікованій в Astronomical Journal.

“Форма так званого балджа Галактики і історія його формування може розповісти нам про те, як виник сам Чумацький Шлях. Ми побачили чітку хрестоподібну структуру всередині нього і його “прямокутну” форму на знімках WISE, і тепер можемо вивчити ті процеси, які диригували зростанням цього згустку світил”, – розповідає Меліса Несс (Melissa Ness) з Інституту астрономії MPG в Гейдельберзі (Німеччина).

Несс і її колега Дастін Ланг (Dustin Lang) з університету Торонто (Канада) зробили це відкриття завдяки соцмережі Twitter. Як розповідають вчені, Ланг спочатку вивчав історію еволюції “космічної павутини” – мережі з пуповини темної матерії, яка об’єднує всі галактики і групи галактик, використовуючи знімки, отримані орбітальним телескопом WISE.

Канадський астрофізик виклав частину фотографій нічного неба, отриманих цією інфрачервоної обсерваторією, в свій канал в мережі Twitter, де їх помітила Несс, яка виявила незвичайну структуру над і під центром галактики, в околицях так званого балджа.

Орбітальна обсерваторія “Хаббл” знайшла в центрі нашої Галактики кілька десятків вкрай тьмяних і холодних білих карликів, які представляють собою тліючі останки найперших зірок Чумацького Шляху.

Він являє собою кулясте скупчення з безлічі молодих і яскравих зірок в центрі Чумацького Шляху і ряду інших спіральних галактик, яке ніби виступає над і під їх дисками, принципи формування якого викликають суперечки серед астрономів. Частина вчених вважає, що подібні структури є продуктом множинних зіткнень великих галактик і їх карликових компаньйонів, а інші вважають, що вони виникають “природним шляхом” в ході еволюції спіральних галактик.

Спостереження за далекими галактиками показують, що це скупчення зірок схоже за своєю структурою або на довгасту коробку, або на гігантський фінік, всередині якого може існувати характерна Х-подібна структура з тисяч яскравих світил. Подібний хрест був помітний на знімках не завжди, що змушувало багатьох вчених сумніватися в його існуванні.

Спостереження за “миготливими” зірками допомогли європейським астрономам знайти в центрі Чумацького шляху незвичайну кільцеподібну структуру, що робить ядро нашої Галактики схожим на своєрідну “матрьошку” з щільних скупчень молодих і старих зірок.

Найпростіший спосіб вирішити цю загадку – зазирнути в центр нашої Галактики. Зробити це, однак, не так просто, оскільки він прихований від нашого погляду під товстою “шубою” з пилу і холодного газу, через який можуть “дивитися” тільки міліметрові і інфрачервоні телескопи, на кшталт WISE.

Знімки з WISE, виявлені Несс і Лангом, показують, що гігантський “хрест” в центрі Чумацького Шляху все ж існує. Це говорить на користь того, що балдж формувався “природним шляхом”, в ході росту нових світил і “зоряних ясел”, а не в результаті зіткнень Чумацького Шляху і його сусідів.

Більш того, наявність цієї “Х-структури” в центрі Галактики говорить про те, що вона не переживала серйозних зіткнень в останні кілька мільярдів років, так як будь-яке “космічне ДТП” знищило б цей цікавий “зоряний колектив” або сильно спотворило його форму.

Джерело