Вчені: Альпи можуть залишитися без льодовиків і снігу вже через 80 років

В Альпах через глобальне потепління до кінця нинішнього століття можуть повністю зникнути сніг і льодовики. До такого висновку прийшли швейцарські вчені-екологи, провівши дослідження. Про роботу фахівців йдеться в статті, опублікованій в виданні Cryosphere.

Експерти відзначають, що на розвиток такого сценарію подальші дії людини не матимуть жодного впливу. За підрахунками швейцарців, вже до кінця 2100 року в альпійських горах буде не більше 5% від усієї кількості льоду і снігу, яка спостерігається зараз.

Екологи піддали ретельному аналізу подальшу долю альпійських льодовиків, яких там налічується зараз близько 3,5 тисяч. Зокрема, вчені проаналізували розвиток подій в трьох напрямках: продовження ситуації, яка спостерігається в наш час, відмова від захисних заходів і ведення активної боротьби з потеплінням.

З’ясувалося, що не має значення, яким чином буде розвиватися далі історія – танення снігів в Альпах є неминучим. Причиною цього є велика кількість парникових газів, яка неухильно впливає на зміни клімату на планеті. Тому, за словами фахівців, необхідно бути готовими до того, що вже через 80 років альпійські гори будуть без снігу і льоду.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ